Dharma Putiikki
  • Etusivu
  • Palvelut
  • Tuotteet
    • Aloe Vera / Forever Living Products
    • Intiaanisokeri
    • Kristallisuola >
      • Kristallisuolan käyttövinkkejä
      • Kauneus >
        • Isoäiti Agafian pakurisaippua
      • Sensecare-piippu
      • Suolaa hevosille
      • Suolatuikku
      • Epsom-suola
    • Kookosöljy >
      • Kookosöljyn käyttövinkkejä
    • Shea butter
    • Magnesiumöljy
    • Baench Pure Care – kylmäpuristetut ihonhoitoöljyt
  • Ajankohtaista
    • Uutuuksia
    • Koti-illan emännälle / isännälle
  • Dharma Blog
  • Yhteydenottolomake
  • Yhteystiedot
  • Kuvia
  • Yrittäjän esittely

Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy (osa1)

5/14/2016

0 Comments

 
Picture



 KYLMÄPURISTETTU NEITSYTKOOKOSÖLJY,
                PERINTEISTÄ LUOMUA

 




Valmistustapa

Kookospalmuja (Cócos Nucífera L.) kasvaa trooppisilla seuduilla kautta maapallon, eniten rannikoilla. Puu saavuttaa 30 metrin korkeuden ja tuottaa jopa 100 kookospähkinää joka vuosi. Riippuen pähkinän koosta, tuoretta kookoslihaa tulee 250-350 grammaa per hedelmä. Heti sadon korjuun jälkeen kookospähkinä halkaistaan kahtia ja sisällä oleva kookosvesi otetaan talteen. Valkoinen pähkinäinen kookosliha eli malto sisältää n. 35 % kookosöljyä. Tuoreet kookospähkinän puolikkaat raastetaan käsin, pyörivällä jyrsimen tapaisella terällä. Jotta öljy olisi laadultaan korkeatasoisinta, raastettu kookospähkinä on kuivattava välittömästi. Kuivausajan lyhentämiseksi hygieenisistä syistä ja rasvaa hajottavien entsyymien (lipaasi ja lipoksidaasi) estämiseksi, raaste kuivataan lämmitetyillä metallilevyillä tai lämpimällä ilmalla. Kuivauslämpötilat ovat 60º C ja 80º C välillä. Kookoslihan kosteus pienennetään ainakin alle 8 prosenttiin. Neitsytkookosöljyn erottelu tapahtuu matalassa lämpötilassa ja mekaanisella puristusmenetelmällä. Tällä tekniikalla n. 55% neitsytöljystä saadaan talteen. Neitsytöljystä erotellaan jäännösvesi ja paperisuodattimen avulla kiinteät hiukkaset. Suljetussa astiassa öljyn säilymisaika on jopa kaksi vuotta. Neitsytöljy on suhteellisen kallista, koska sen valmistamiseen kuluu työvoimaa ja aikaa.
 
Sertifioitua luomu- ja reilun kaupan tuotantoa
Kookospähkinät, joista Ölmühle Sollingin neitsytkookosöljy valmistetaan, ovat luonnonmukaisesti tuotettuja. Yleensä lähes kaikki kookospalmut kasvatetaan ilman lannoitteita tai torjunta-aineita, sillä kyseiset aineet ovat usein tuntemattomia eikä köyhillä viljelijöillä ole niihin edes varaa. Tästä huolimatta Ölmühle Sollingin neitsytkookosöljyn luomutuotantoa valvotaan. Luomumerkintä sinänsä ei vielä takaa sitä, etteikö öljyä olisi kemiallisesti puhdistettu, vaikka kookospalmut olisikin kasvatettu luonnonmukaisesti.  Neitsytkookosöljyn tuotannossa luonnonmukaisuus ulottuu kuitenkin kookospalmujen kasvatuksen lisäksi koko valmistusprosessiin eli minkäänlaisia kemiallisia toimenpiteitä ei prosessin aikana käytetä.
Kookosöljyn tuottaa srilankalainen yhteistyökumppani, jonka kanssa toimittajamme Ölmühle Solling on pitkään tehnyt yhteistyötä korkealaatuisen kookosöljyn tuottamisessa. Nyt yhteistyötä on laajennettu reilun kaupan tuotantoon. Reilun kaupan toiminnassa keskitytään erityisesti öljymyllyllä työskentelevien tukemiseen ja kouluttamiseen sekä viljelijöiden ja työntekijöiden omiin yhteisöiden hyvinvointiin. Erityistä tukea saavat syrjäytymisvaarassa olevat sosiaaliset ryhmät, kuten kausityöntekijät. Projektin puitteissa tarjotaan koulutusta, terveydenhoitoa sekä ympäristökasvatusta. Tuottaja kouluttaa aktiivisesti Sri Lankassa pätevää työvoimaa ja panostaa reiluun kaupankäyntiin sekä kestävään luonnonmukaiseen viljelyyn.
Reilun kaupan ehdoin tuotettu neitsytkookosöljyn valmistus on alusta loppuun käsityötä. Öljyn valmistuksessa ei käytetä minkäänlaisia kemiallisia prosesseja. Matalat kuivauslämpötilat ja hellävarainen kylmäpuristusmenetelmä takaavat parhaan lopputuloksen.

Kookosöljyn ominaisuudet
Ölmühle Sollingin neitsytkookosöljy on koostumukseltaan kiinteää alle 24 asteen lämmössä. Tätä lämpimämmässä öljy muuttuu juoksevaksi. Se tuoksuu ja maistuu miedosti kookokselle. Kookosöljy sisältää pääasiassa keskipitkiä rasvahappoja (Medium Chain Triglycerides, MCT), mikä tekee siitä hyvin vakaan rasvan. Avaamattomana huoneenlämmössä se kestää härskiintymättä pitkiäkin säilytysaikoja, avattunakin useita kuukausia. Kookosöljy on näin turvallinen paistorasva, sillä se kestää myös korkeita paistolämpötiloja härskiintymättä. Lempeän valmistumismenetelmänsä ansiosta neitsytkookosöljyssä oleva luonnollinen E-vitamiini ja antioksidantit säilyvät öljyssä ja nekin tekevät siitä hyvin säilyvän öljyn. Kookosöljy ehkäisee myös kasvirasvoja hapettumasta ja parantaa niiden säilyvyyttä.
Neitsytkookosöljy ei kemiallisen vakautensa ansiosta hapetu elimistössä eikä näin aiheuta vapaiden happiradikaalien muodostumista eikä kuluta elimistön antioksidanttivarastoja. Kookosöljyn rasvahapot suojaavat soluja ja auttavat ehkäisemään sairauksien syntymistä. Ne auttavat myös elimistöä käyttämään hyväkseen välttämättömiä rasvahappoja. Omega-3 rasvahapot pysyvät paremmin kudoksissa, kun ravinnossa on tyydyttyneitä rasvoja, kuten kookosöljyä.  
Noin puolet kookosöljyn rasvahapoista on lauriinihappoa. Lauriinihappo on keskipitkäketjuinen rasvahappo, jolla on hyödyllisenä lisäominaisuutena se, että se muuntuu elimistössä monolauriiniksi. Monolauriini on bakteereja, viruksia ja alkueläimiä torjuva monoglyseridi. Kookosöljyn sisältämää kapryylihappoa käytetään hiivasienitulehduksien hoidossa. Myös muut keskipitkäketjuiset rasvahapot, joita kookosöljy sisältää, auttavat torjumaan hiivasienten aiheuttamia tulehduksia. 
Neitsytkookosöljyä ei ole kovetettu missään vaiheessa, joten se ei sisällä terveydelle haitallisia transrasvoja. 

Säilytys ja säilyvyys
Neitsytkookosöljy säilytetään tasaisessa huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojattuna. Avaamaton purkki säilyy oikeissa säilytysolosuhteissa useita vuosia (ns. hyllyaika). Myös avattu purkki säilyy pitkiä aikoja. Kookosöljyn säilyttämistä jääkaapissa ei suositella. Sen ottaminen pois kylmästä huoneenlämpöön aiheuttaa kosteuden kondensoitumista astiaan. Tämä voi johtaa homeen muodostumiseen.
​
Muutamia yleisiä ohjeita öljyn käsittelyyn:
  • ota öljyä puhtaalla lusikalla, älä koske öljyyn sormin
  • vältä muiden ruoka-aineiden joutumista purkkiin
  • siirrä ihonhoitoon käytettävä öljy erilliseen astiaan.

0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    Heippa, olen Anu Dharma Putiikista. Kerään tänne blogiin kokemuksiani ja kokeiluitani tuotteistani. Kokeilut sisältävät niin ulkoisesti kuin sisäisestikin testattuja juttuja =D 

    Archives

    April 2017
    March 2017
    July 2016
    May 2016
    March 2016
    January 2016
    September 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    January 2015
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    July 2013
    June 2013
    April 2013
    March 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.