Dharma Putiikki
  • Etusivu
  • Palvelut
  • Tuotteet
    • Aloe Vera / Forever Living Products
    • Intiaanisokeri
    • Kristallisuola >
      • Kristallisuolan käyttövinkkejä
      • Kauneus >
        • Isoäiti Agafian pakurisaippua
      • Sensecare-piippu
      • Suolaa hevosille
      • Suolatuikku
      • Epsom-suola
    • Kookosöljy >
      • Kookosöljyn käyttövinkkejä
    • Shea butter
    • Magnesiumöljy
    • Baench Pure Care – kylmäpuristetut ihonhoitoöljyt
  • Ajankohtaista
    • Uutuuksia
    • Koti-illan emännälle / isännälle
  • Dharma Blog
  • Yhteydenottolomake
  • Yhteystiedot
  • Kuvia
  • Yrittäjän esittely

Juhannustaikoja ja raparperin makuisia unelmia

6/24/2012

0 Comments

 
Picture
Juhannusruusut kauneimmillaan juhannus aattona ja ilmakin mitä ihanin =)
Tänä vuonna jäi perinteet väliin kun ei grillattukaan vesisateessa, tulisikon tästä uusi perinne!?!


Picture
Oli niin upeasti harakankelloja molemmin puolin ojaa, että oli pakko ikuistaa tämä näkymä.


Perinteisesti olen leiponut juhannukseksi aina jotain uutta ja hyvää. Tänä vuonna kokeiltavaksi päätyi Glorian ruoka&viini-lehdessä(4/2012) ollut Lakritsi-raparperikakku. Kuvassa kakku oli niin herkullisen näköinen ja yhdistelmä kuulosti mielenkiintoiselta ja raparperi on edelleen IN (ainakin mun listoilla ;) ).
Lapsille (ja vähän muillekin) tein lisäksi pikkupullia, korvapuusteja (systerin toive) ja pullapohjaisen raparperipiirakan, koska kiskoin liian monta raparperia kakun päälle tarkoitettuun koristeluun (eihän niitä voinu poiskaan heittää, joten kiehautin sokerin kera mössöksi).
Minulla on "paha" tapa muklata kaikkia ohjeita heti alusta pitäen, joten menin heti vaihtamaan ohjeessa olleen mantelikakkupohjan piparipohjaksi. En kirjoita tähän alkuperäistä ohjetta, vaan sen minkä mukaan kaakun tein.

Lakritsi-raparperikakku

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. (n.24cm)

Pohja:
150    g    keksejä (Digestivejä yms. mitä kaapista nyt sattuu löytymään)
1       dl    kookoshiutaleita
50     g     rasvaa (kookosöljyä, voita tms.)

Laitoin keksit monitoimikoneen kulhoon rasvan kera ja surrasin hienoksi. Sekoitin nopeasti vielä kookoshiutaleet joukkoon. 
Painele keksimuruseos vuoan pohjalle.

Täyte:
2              tuoretta rapaprperinvartta 
1,5    dl     intiaanisokeria
1,5           sitruunan mehu
1    rkl      vettä
4    dl       kuohukermaa
5             kananmunan keltuaista
2             kanamunan valkuaista
1    dl      tomusokeria
1    dl      turkkilaista jogurttia
2    dl      lakritsikastiketta

Kuori raparperit ja paloittele ohuiksi viipaleiksi. Laita kattilaan rapaprperit, sokeri, sitruunan mehu ja vesi.
Keitä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Anna jäähtyä lopputäytteen valmistuksen ajan.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Laita kylmään odottamaan.

Tee lakritsikastike:
1    dl    kermaa
1    dl    lakutoffeeta (käytin Alku-karkkeja (kun en löytänyt Hopeatoffeeta ,onko sitä enään myynnissä?) )
Laita kerma ja toffeet kattilaan. Anna sulaa miedolla lämmöllä kastikkeeksi. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää keltuais-tomusokerivaahdon joukkoon raparperit ja jogurtti, sekoita hyvin. Sekoita kermavaahto ja valkuaisvaahto varovasti nostellen raparperiseokseen. Lisää lopuksi lakritsikastike ja sekoita pyörivin liikkein pari kertaa niin, että kastike ei sekoitu kokonaan täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.
Peitä kelmulla ja laita kylmään hyytymään. Anna hyytyä seuraavaan päivään.
Irrota kakku vuoan reunoilta ohuella veitsellä ja poista rengas varovasti.

Koristelu:
tuoreita marjoja
lakunauhaa
marinoitua raparperia

Marinoitu raparperi:
2           tuoretta raparperinvartta
1    dl    intiaanisokeria
1    dl    vettä
1          limetin kuori ja mehu

Keitä sokeria ja vettä noin viisi minuuttia miedolla lämmölllä. Ota liemi pois liedeltä ja lisää hyvin pestyn limetin raastettu kuori ja mehu. Anna jäähtyä noin 10 minuttia. Kuori raparperit ja puolita. Ota raparperista kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Laita suikaleet liemeen ja anna marinoitua kylmässä noin tunnin ajan.

Taas kerran jäi kuva saamatta, koska kakku oli ilmestynyt pöytään kun olin jossain toisaalla.  Ja suurin osa kaakustaa oli jo syötykin =)  Niin ja ilman koristeitakin oli kakku tiensä pöytään löytänyt (koristeet löytyivät seuraavana päivänä jääkaapin uumenista). Hyvää se kuitenkin oli, ei ollenkaan äkki makiaa ja raparperi sopi hyvin lakritsin kanssa.

Lohdutukseksi kuva reseptistä.

Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    Heippa, olen Anu Dharma Putiikista. Kerään tänne blogiin kokemuksiani ja kokeiluitani tuotteistani. Kokeilut sisältävät niin ulkoisesti kuin sisäisestikin testattuja juttuja =D 

    Archives

    April 2017
    March 2017
    July 2016
    May 2016
    March 2016
    January 2016
    September 2015
    June 2015
    April 2015
    March 2015
    January 2015
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    July 2013
    June 2013
    April 2013
    March 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.