Tänä vuonna jäi perinteet väliin kun ei grillattukaan vesisateessa, tulisikon tästä uusi perinne!?!
Lapsille (ja vähän muillekin) tein lisäksi pikkupullia, korvapuusteja (systerin toive) ja pullapohjaisen raparperipiirakan, koska kiskoin liian monta raparperia kakun päälle tarkoitettuun koristeluun (eihän niitä voinu poiskaan heittää, joten kiehautin sokerin kera mössöksi).
Minulla on "paha" tapa muklata kaikkia ohjeita heti alusta pitäen, joten menin heti vaihtamaan ohjeessa olleen mantelikakkupohjan piparipohjaksi. En kirjoita tähän alkuperäistä ohjetta, vaan sen minkä mukaan kaakun tein.
Lakritsi-raparperikakku
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. (n.24cm)
Pohja:
150 g keksejä (Digestivejä yms. mitä kaapista nyt sattuu löytymään)
1 dl kookoshiutaleita
50 g rasvaa (kookosöljyä, voita tms.)
Laitoin keksit monitoimikoneen kulhoon rasvan kera ja surrasin hienoksi. Sekoitin nopeasti vielä kookoshiutaleet joukkoon.
Painele keksimuruseos vuoan pohjalle.
Täyte:
2 tuoretta rapaprperinvartta
1,5 dl intiaanisokeria
1,5 sitruunan mehu
1 rkl vettä
4 dl kuohukermaa
5 kananmunan keltuaista
2 kanamunan valkuaista
1 dl tomusokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
2 dl lakritsikastiketta
Kuori raparperit ja paloittele ohuiksi viipaleiksi. Laita kattilaan rapaprperit, sokeri, sitruunan mehu ja vesi.
Keitä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Anna jäähtyä lopputäytteen valmistuksen ajan.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Laita kylmään odottamaan.
Tee lakritsikastike:
1 dl kermaa
1 dl lakutoffeeta (käytin Alku-karkkeja (kun en löytänyt Hopeatoffeeta ,onko sitä enään myynnissä?) )
Laita kerma ja toffeet kattilaan. Anna sulaa miedolla lämmöllä kastikkeeksi. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.
Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää keltuais-tomusokerivaahdon joukkoon raparperit ja jogurtti, sekoita hyvin. Sekoita kermavaahto ja valkuaisvaahto varovasti nostellen raparperiseokseen. Lisää lopuksi lakritsikastike ja sekoita pyörivin liikkein pari kertaa niin, että kastike ei sekoitu kokonaan täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.
Peitä kelmulla ja laita kylmään hyytymään. Anna hyytyä seuraavaan päivään.
Irrota kakku vuoan reunoilta ohuella veitsellä ja poista rengas varovasti.
Koristelu:
tuoreita marjoja
lakunauhaa
marinoitua raparperia
Marinoitu raparperi:
2 tuoretta raparperinvartta
1 dl intiaanisokeria
1 dl vettä
1 limetin kuori ja mehu
Keitä sokeria ja vettä noin viisi minuuttia miedolla lämmölllä. Ota liemi pois liedeltä ja lisää hyvin pestyn limetin raastettu kuori ja mehu. Anna jäähtyä noin 10 minuttia. Kuori raparperit ja puolita. Ota raparperista kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Laita suikaleet liemeen ja anna marinoitua kylmässä noin tunnin ajan.
Taas kerran jäi kuva saamatta, koska kakku oli ilmestynyt pöytään kun olin jossain toisaalla. Ja suurin osa kaakustaa oli jo syötykin =) Niin ja ilman koristeitakin oli kakku tiensä pöytään löytänyt (koristeet löytyivät seuraavana päivänä jääkaapin uumenista). Hyvää se kuitenkin oli, ei ollenkaan äkki makiaa ja raparperi sopi hyvin lakritsin kanssa.
Lohdutukseksi kuva reseptistä.